Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Tansiyon İçin Kullandığınız İlaçların İşe Yaramamasının 6 Nedeni

Tansiyon ilaçlarınızın işe yaramamasının 6 nedeni

Hipertansiyon için kullandığınız ilaçlar bazen yeterli kan basıncı düşüşü sağlamaz. Bunun en önemli nedenlerini sizin için derledik. 

1. “Beyaz önlük” hipertansiyonu yaşıyor olabilirsiniz.

Bir doktora muayene olduğunuzda gergin hissederseniz, kan basıncınız her randevuda ani yükselebilir ve kan basıncınızın genellikle yüksek olduğu konusunda yanlış bir his verebilir.
Randevunuza erken gelmeyi deneyin, daha sonra rahatlamak için bekleme odasında derin nefes alın. Kaygınızı yönetmeye çalışın. Kan basıncınızı ölçtürmeden önce en az beş dakika oturun. Gene de kan basıncınız muayene esnasında yüksek çıkıyorsa evde kan basıncı takibi ya da tansiyon holteri takılması önerilebilir.

2. Sizin için doğru olan ilacı almıyor veya ilacınızın etkisini bozan başka ilaçlar da kullanıyor olabilirsiniz.

Bazı hastalarda bazı ilaç tipleri daha ön planda kullanılır. Bazı hastalardaysa bazı tansiyon ilaçları tercih edilmez. 
Ayrıca, ağrı kesiciler (NSAID'ler), oral kontraseptifler ve nazal dekonjestanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar kan basıncı kontrolünü bozabilir. Bu nedenle, reçetesiz satılan ilaçlar veya vitaminler de dahil olmak üzere tüm ilaçlarınızı randevularınıza getirmeniz iyi olur.

3. Tansiyonunuzu yanlış ölçüyor olabilirsiniz.

Bazen insanlar ölçümde hata yaparlar. Evde bulunan cihazınızı randevunuza getirin ve doğru çalıştığından emin olmak için doktorunuza gösterin. Tansiyon aletinizin kolluk kısmının sizin için doğru beden olduğundan emin olun. Evde ölçüm  yaparken öncesinde beş dakika boyunca sessizce oturun. Ardından, sırtınızın desteklendiğinden, ayaklarınızın yerde olduğundan ve doğru bir tansiyon okuması için kolunuzun kalp seviyesinde olduğundan emin olun.

4. Yanlış besleniyor olabilirsiniz.

Hipertansiyonu olan hastalar tuzdan uzak durmalıdır. Günlük alınan tuz miktarı bir silme çay kaşığını geçmemelidir.
Tuzluktaki miktar az olabilir. Ancak belki de işlenmiş yiyecekleri yiyorsunuz veya yüksek seviyede sodyum içeren konserve yiyecekler kullanıyorsunuz. Besinlerin etiketlerinden ne kadar sodyum içerdiğini okuyabilirsiniz.

5. Fazla kilolu, hareketsiz veya sigara içiyorsunuzdur.

Kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olmak için kilo vermeye çalışın, fiziksel aktivitenizi artırın ve ihtiyaç duyduğunuzda alkol tüketiminizi azaltın. Sigara sadece tansiyonu yükseltmez. Ayrıca tansiyon ilaçlarının çalışmasını da engeller.

6. Kan basıncınızı etkileyen başka tıbbi durumlarınız da olabilir.

Tiroid problemleri, obstrüktif uyku apnesini (OSA), böbrek damarında daralma, böbrek üstü bezi tümörleri gibi damar veya hormonal sorunlar tansiyonunuzun düşmesine engel olabilir.

Dirençli hipertansiyonunuz varsa ne yapmalı?

Dirençli hipertansiyon, optimal dozlarda en az üç farklı kan basıncı ilacı olmasına rağmen, hedefin üzerindeki kan basıncıdır. Bu üç ilaçtan her biri, biri idrar söktürücü olmak üzere farklı sınıflardan olmalıdır.
Araştırmalar, hastaların yaklaşık% 12'sinin bu kriterleri karşıladığını gösterdi. Böyle bir durumda doktorunuz önce yukarıda anlattığımız durumların hangilerinin sizde olduğunu tespit etmeye çalışacaktır.


Unutmayın; her insan farklıdır ve tedavi de bireye özgü olmalıdır.