Dinlenme halinde çekilen EKG'nin kalbi zorlayarak çekilmesine efor testi denir. Efor testi, hastada tıkayıcı kalp damar hastalığı olup olmadığını belirlemek için yapılır.. Hastaya efor sarf ettirerek kalbi belirli bir atım hızına ulaştırıp kan akımında bir sorun olup olmadığı gözlemlenir. Bazen hastanın aktivite düzeyini objektif olarak tespit etmek için de efor testi yapılabilir.
Efor testi koşu bandında veya bisiklet üzerinde uygulanır. Dönen bir bant üzerinde yürüyerek ya da bisiklette pedal çevirerek kalp hızı artırılır. Hekim tarafından hız ve eğim ayarlanır, kalbin yorulması sağlanır. Bu esnada alınan EKG kayıtları analiz edilir. Egzersiz sırasındaki kan basıncı, nabız değişiklikleri, hastada meydana gelen göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler kaydedilir. Ekonomik olması ve yan etki oranının düşüklüğü nedeniyle tercih edilir.
Efor testi en çok kalp damar tıkanıklıklarının tanısında ve tanı konulmuş hastaların takibinde uygulanır. Öte yandan egzersiz kapasitesinin belirlenmesinde, kalp krizi geçiren hastaların riskinin belirlenmesinde, tansiyonun egzersize yanıtının araştırılmasında, egzersizle ortaya çıkabilecek ritim bozukluklarının incelenmesinde ve bayılma nedenlerinin araştırılmasında tercih edilebilir.
Efor testi yapılmadan 2 saat öncesine kadar gıda alınmamalıdır. Bu sürede sigara da içilmemelidir. Testin rahat geçmesi için rahat kıyafetler giyilmesi önerilir. Spor ayakkabısı, eşofman veya şort uygun olacaktır. Erkek hastalar göğüs tıraşı olmalıdır. Efor testinden önce kalp veya tansiyonla ilgili bazı ilaçları bırakmak gerekebilir. Bunun kararını doktor verecektir. Tansiyonun yüksek olması efor testinin yapılmasını engeller. Böyle bir durumda doktorunuz tansiyon ilacınızı test gününde almanızı söyleyebilir.
Hazırlıklar yapıldıktan sonra efor testine geçilir. Dinlenme durumunda çekilen EKG'nin değerlendirilmesinden sonra efor testinin yapılıp yapılmayacağına karar verilir. İlk olarak hastanın göğsüne EKG kaydını almak için elektrodlar yapıştırılır. Testin başlangıcında yavaş ve az eğimli (koşu bandında yapılıyorsa) hareketler yapılır. Daha sonra belirli aralıklarla hız ve eğim artırılır. Amaç kalbe gitgide ağırlık vermek ve maksimum kalp hızının yüzde 85'ine ulaşıncaya kadar devam etmektir. Kalp ritmi devamlı ekrandan takip edilir ve her kademede kan basıncı ölçülür. Efor testinin süresi ortalama 8-10 dakikadır.
Test sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, yorgunluk, bacak ağrısı gibi yakınmalara meydana gelirse söylenmelidir.