Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Kalp Krizi Riski Olanlar

Kalp krizi, kalbi besleyen damarların aniden tıkanarak kalp kasının yeterince oksijen alamamasına bağlı meydana gelir. Göğüste ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, bulantı ve bayılma gibi şikayetlerle kendini belli edebilen kalp krizi bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ağrı göğüsten sol kola, sırta ve çeneye yayılabilir. Özellikle kalp krizi risk faktörlerini barındıran bir kişide efor sarfettikten sonra göğsün orta kısmında başlayıp sol kola yayılan yanma, sıkışma ya da baskı şeklinde ağrı oluyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.. Peki nedir bu kalp krizi için risk faktörleri, bakalım:

Ailesinde kalp krizi geçiren kişi ya da kişilerin varlığı... Kalp krizinde genetik yatkınlık önemlidir. Ailenizde, geçmişte kalp krizi geçiren birileri varsa sizde de görülme riski artar. Eğer bu kişi erken yaşta kalp krizi geçirmişse risk daha fazladır.

Yaş... Yaş ilerledikçe kalp krizi riski de artar. Kadınlarda menapoz sonrası risk erkeklerle aynı seviyeye gelir. Ancak özellikle sigara için kadınlarda olmak üzere artık gençlerde de kalp krizi görülmesi oldukça fazladır.

Şeker hastalığı… Şeker hastalığı, koroner arter hastalığı riskini o kadar arttırır ki günümüzde şeker hastası olan bireylere olan koruyucu hekimlik uygulamaları koroner arter hastalığı ile aynıdır. Yani şeker hastası olan bir birey koroner arter hastasıymış gibi kabul edilir.

Hipertansiyon… Yüksek tansiyon hem ani kalp krizlerini hem de koroner arter hastalığının ilerlemesini tetikler.

Kolesterol yüksekliği... Medyada ne yazılırsa yazılsın öncelikle kötü kolesterol olan LDL yüksekliği başta olmak üzere kolesterol seviyesi bozuklukları koroner arter hastalığına sebep olur. Tedavi her zaman ilaçla değildir. Ancak bir kere kalp krizi geçirdikten sonra ilaçlara başlamak ve sürekli kullanmak mecburidir. Bu yüzbinlerce hasta içeren çalışmalarla elde edilmiş bilimsel bir sonuçtur.

Obezite...

Sigara... Sigara birçok hastalığın oluşmasından sorumludur. Öncelikle etkilediği organların başında kalp gelir. Damarları tıkanmasını hızlandırır, kalp krizi riskini artırır. Ayrıca kalp koruyucu ilaçlann vücuttaki etkilerini bozar.

Stres... Kalp krizi yaşının düşmesinde en önemli etkenlerden biri strestir. Geçim derdi, kent karmaşası, iş hayatındaki sıkıntılar stresi ve kalp krizini tetikleyebilir.

Hareketsiz yaşam... Modern zamanın bize “kazandırdığı” kötü alışkanlıklardan biridir hareketsiz yaşam. Artık her şeyin kolaylaşması bizi hantallaştırıyor, hareket etmekten kaçındırıyor. Halbuki kalp krizinin en önemli nedenlerinden biri de spor yapmamaktır. Hareket etmeyi yaşam felsefesi haline getirmek ve düzenli spor yapmak kalp krizinden korunmamızı sağlayacaktır.

Sağlıksız beslenmek... Sağlıksız beslenenler kalp krizi riski altındadır! Doymuş yağ asitlerinden az yiyecekleri tüketmeye, sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.

Daha fazla bilgi için kalp hastalığı olanlar nasıl beslenmeli yazımızı okuyabilirsiniz.