Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Stent Takma

Stent, koroner arterlerde daralmış segmentlere yerleştirilip damar içi kan akışının normale dönmesini sağlayan medikal cihazlardır . Kafes şeklinde olup 2-4 mm çap ve 10-36 mm uzunluk arasında değişik ölçülerde bulunmaktadırlar.. Damar tıkanıklıklarının tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Stentler bir balonun üzerine büzüştürülmüş olarak bulunur. Bu stentler hastanın damar yolundan gönderilerek daralmış olan bölgeye ulaştırılır. Bu sırada stentin içindeki balon şişirilip damar yolu açılır. Stent, açılan balonla birlikte damar içine gömülür. Daha sonra balon indirilerek damar yolundan çıkarılır. Damar içine gömülen stentin yerinden oynaması mümkün olmamakla birlikte ömür boyu kalmaktadır.

Stent işlemi kalbe giden kan akışını artırır, göğüs ağrısını ve kalp krizi riskini azaltmaktadır. Stent işlemiyle daralmış ya da tıkanmış damarlar açılır fakat kalp damar hastalığını tek başına tedavi etmez . Bunun yanı sıra hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçları kullanmaya devam etmeli ve yaşam tarzınızda değişikliler de yapmanız gerekmektedir. Bazı damarlara stent takılamaz. Bu durumda klinik ve damar yapısına göre cerrahi ya da ilaç tedavisi seçilebilir.

Stent Çeşitleri

Metal stent, metal bir telden yapılmış örgüdür. İlaçlı stentler ise, metal telin üzerine özel bir ilaç kaplamasıdır. Bu ilaçlı stent takıldıktan sonra telin üzerindeki ilaç yavaş yavaş dokuya salınmaya başlar. Buradaki dokuya etki ederek daralma ve tıkanıklık olmasını engellemektedir. Eriyen stentler, metalden değil de eriyen bir maddeden yapılmaktadır. Bu stentlerin her biri farklı durumlarda kullanılmaktadır. Doktorun yapacağı ayrıntılı muayeneyle hangi stentin takılması gerektiğine karar verilmektedir.

Stent takıldıktan sonra, hastanın günlük yaşantısına ve beslenmesine oldukça dikkat etmesi gerekir. Stent uygulamasından sonraki 6 aylık dönem dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Damarların tekrar daralmasını ya da tıkanmasını önlemek için doktorun verdiği ilaçlara ve diyetisyen tarafından verilecek önerilere uyulması iyileşme süreci için gerekmektedir. Bu liste doğrultusunda hasta neleri yemesi ya da neleri yememesi konusunda bilgilendirilerek iyileşme süreci hızlandırılır.