Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Yüksek irtifalar kalp rahatsızlığı olan kişiler için tehlikeli olabilir

Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre, yüksek rakımlı yerleri ziyaret etmek yüksek tansiyonu veya belirli kalp rahatsızlıkları olan kişiler için tehlikeli olabilir.

Olası acil durumlara önceden hazırlanmaya yardımcı olmak için; yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp ritmi anormallikleri veya kalp yetmezliği olan kişilerin önce bir sağlık uzmanına başvurmaları tavsiye ediliyor. Acil durumlar; irtifa değişikliğinin ilk 24 saati içinde meydana gelebilecek ani kalp durması gibi ciddi ve hatta ölümcül olabilir.

Birçok insanda baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik gibi akut dağ hastalığının semptomları gelişebilir. Ancak, kardiyovasküler hastalığı olan kişiler, deniz seviyesindeki koşullara kıyasla oksijen mevcudiyetinde bir azalmanın olduğu dağlık bölgelere seyahat ettiklerinde, vücuda - özellikle de kalp ve akciğerlere - uygulanan stres artar.

Daha yüksek rakımlarda - deniz seviyesinden 3000 mt veya daha yüksek herhangi bir yerde - kalbin dinlenme halinde bile daha fazla oksijen açısından zengin kana ihtiyacı vardır. Kayak, yürüyüş, bisiklete binme veya tırmanma gibi daha yüksek irtifalarda yapılan aktiviteler, düşük oksijen seviyeleri ve hava basıncı, sıcaklık ve nemdeki dalgalanmalar nedeniyle kalp ve kan damarları üzerinde çok fazla stres oluşturabilir. Deniz seviyesinden 2500 mt gibi orta irtifalarda bile bayılma yaygın olabilir ve çıkıştan sonraki 24 saat içinde gelişebilir.

Yüksek rakımlarda yaşayan insanlar daha az riskle karşı karşıyadır çünkü vücutları daha az oksijenle yaşamaya alışmak için zamana sahiptir. Vücuda daha düşük oksijen seviyelerine uyum sağlaması için zaman tanımak için rakımı kademeli olarak artırmak gerekir; daha iyi hidrasyon için çok fazla sıvı içmek; alkolü sınırlamak veya alkolden kaçınmak ve acil bir durumda nasıl inileceğini planlamak hayati önem taşıyabilir. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin seyahatten önce kalp ilaçlarını ayarlamaları gerekip gerekmediği konusunda doktorlarını bilgilendirmeleri gerekir.

Deniz seviyesinden 2000 mt yüksek ve altındaki herhangi bir yer alçak irtifadır. Deniz seviyesinden 2000 ila 3000 mt yükseklikteki yerler orta irtifa olarak sınıflandırılır. Yüksek irtifa, deniz seviyesinden 3000 ila 5000 m yükseklikteki herhangi bir yerdir. 5000 üzeri aşırı irtifa olarak kabul edilir.

Özellikle vücudun daha yüksek irtifaya alışmak için yeterli zamanı yoksa ve yeterince su almamışsa, ani kardiyak ölümün yoğun fiziksel eforla tetiklenebileceği unutulmamalı. Ancak bu risk, yüksek irtifaya ulaşmadan önce deniz seviyesinden 1000 mt yükseklikte bir gece uyuyarak azaltılabilir, böylece vücuda değişime uyum sağlaması için zaman tanınabilir.

Kalbe giden arterlerin daralması ile karakterize olan koroner arter hastalığı olan kişiler, yüksek irtifada arterlerin daha da daralması ve kalbe giden kan akışının sınırlanması nedeniyle nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve diğer semptomlar yaşayabilir. Yakın zamanda kalp krizi geçiren insanlar , yüksek rakımlı bir bölgeye yapılacak bir geziyi ertelemelidirler.

Kalp yetmezliği olan kişilerin, kan basıncındaki değişiklikler ve kalp üzerindeki artan iş yükü nedeniyle ilaçlarını yüksek irtifalarda ayarlamaları gerekebilir. Benzer şekilde, kan basıncını kontrol etmesi zor olan veya yüksek rakımlı bölgeleri uzun süre ziyaret eden kişilerin, herhangi bir değişiklik için kan basıncı seviyelerini dikkatle izlemesi gerekebilir.

Yüksek irtifada en sık görülen travmatik olmayan ölüm nedeni ani kalp durmasıdır. Bireyin uygun bir tedavi almaması durumunda aniden ortaya çıkabilir ve dakikalar içinde ölümle sonuçlanabilir. Ani kardiyak ölüm için risk faktörleri arasında önceki kalp krizi öyküsünün yanı sıra erkek cinsiyet ve ileri yaş yer alır.