Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Sessiz Kalp Krizi

Sessiz Kalp Krizi

Kalp krizi geçirenlerin büyük çoğunluğu göğüs rahatsızlığı veya ağrı, soğuk terleme ve aşırı halsizlik gibi geleneksel semptomlar yaşar.

Fakat bir grup insan (%20 -%30 civarında) atipik semptomlar yaşar veya hiç semptom göstermez. Atipik kalp krizi belirtileri; yaşlılar, kadınlar ve diyabet hastaları arasında daha çok görülür
Bu olağandışı belirtiler nelerdir?

  • Klasik olmayan kalp krizi belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
  • Açıklanamayan yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Boğaz, boyun, çene veya tek bir ekstremitede rahatsızlık hissi
  • Bazı hastalar mide ekşimesi olduğuna inanırlar ve ağrının kalp ile ilgili olabileceğini kabul etmek yerine, rahatlatmak için mide ilacı alabilirler.

Sessiz kalp krizi nasıl anlaşılır?

Kalp krizi tanınmayan bazı hastalar genellikle başka bir sebeple  doktora gittiklerinde haftalar veya aylar sonra bunu  öğrenirler.
Kalp krizinin büyüklüğünü, genellikle bir elektrokardiyogramda (EKG) veya daha kesin olarak kardiyak ultrasonda (ekokardiyogramda( ne kadar kalp kası hasar gördüğünü tespit ederek söyleyebiliriz

Bazı hastalar sessiz kalp krizinden hemen sonra doktorlarını ziyaret ederler çünkü yorgunluk ve nefes darlığı gibi kalıcı semptomlar yaşarlar.

Kalıcı rahatsızlığı göz ardı etmeyin!

Farkında olmadan kalp krizi geçiren ve hayatta kalan insanlar çok şanslıdır. Genellikle insanlar bir şeyin yanlış olduğunu hisseder ancak kalp krizi olduğuna inanmak istemezler. Belirtileri görmezden gelir veya başka bir şeye bağlarlar. Örneğin gda zehirlenmesi geçirdiğini düşünebilirler.
Korunmak için mi? Kendi doktorunuz olmayın. Hafifletici durumlar düşünmek yerine tıbbı yardım alın.