Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Kalp Atış Hızına Dikkat Et Ama Buna Takıntılı Olma!

Son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan akıllı saatler sayesinde kalp atış hızınızı takip etmek iyi bir fikir olabilir. Bu konuda takıntılı olmaksa değil. Normalin geniş bir aralıkta olduğunu bilmek bu konuda yardımcı olabilir.

Danimarka'daki yaklaşık 3.000 erkekle yapılan ve Heart dergisinde yayınlanan bir araştırma, dinlenme kalp atış hızındaki dakikada her 10 atışta ölüm riskinin %16 arttığını gösterdi. Ancak gene de yüksek tansiyon, obezite, sigara ve diğer kalp hastalığı risk faktörleri çok daha önemlidir.

Çoğu yetişkin için, dinlenme halindeki normal bir kalbin genellikle dakikada 60 ila 100 kez atar ancak birçok faktör bireysel değerleri etkiliyor. Efor, stres, çalışma, hatta haberleri seyretme bile kalp hızını değiştirebilir. Çevrenizde olup bitenlere tepki veren bedeninin normal cevabı budur.

Genel olarak, sporcular ve kondisyonu iyi durumdaki insanların, istirahat kalp hızları daha düşük olma eğilimindedir. Bir sporcunun dakikada sadece 40 atışa ihtiyacı olabilir ve bu bir sorun değildir çünkü kalp atış volümü çok verimlidir. Öte yandan, kalp kası çok zayıf, kalp atış hızı 130 olan bir hastada kalp atım volümü daha fazla olamaz. , bu yüzden daha hızlı atarak telafi etmeye çalışır.

Yine de, normun dışındaki bir kalp atım hızı, bir uyarı işareti olabilir. Çok hızlı veya çok yavaş bir hız hastalık belirtisi olabilir. Düşük kalp atış hızı; tedavi hatta bir kalp pili gerektirebilecek bir bozukluğun işareti olabilir. Çok hızlı olması ise , aşırı aktif bir tiroid bezini veya atriyal fibrilasyon denen felç, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonlara yol açabilen düzensiz bir kalp ritmini gösterebilir.

Çoğu insan, ne kadar etkili egzersiz yaptıklarının bir göstergesi olarak kalp atış hızına odaklanır. Maksimum kalp atış hızını hesaplamak için farklı formüller kullanılır. Bu sağlık durumunuza ve spor geçmişinize göre değişebilir. Nabzı takip etmek için uygun ekipman kullanmak gerekir. Koşu bandındayken dengenizi bozmayacak şekilde nabız takibi yapmalısınız.