Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

16. Yüzyıl Grönland Mumyalarında Kalp Hastalığı Belirtileri

İnsanlar genellikle kalp hastalığını, çoğunlukla beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarımızdan kaynaklanan modern bir rahatsızlık olarak düşünürler. Ancak araştırmacılar, dünyanın farklı yerlerinde bulunan eski mumyalanmış kalıntılarda; kalp hastalığının en önemli belirtisi olan sert, daralmış arterler (ateroskleroz) bulmuşlardır.

JAMA Network Open'da 27 Aralık 2019'da açıklanan bu keşiflerin en yenisi, yaklaşık 500 yıl önce Grönland'da ölen dört kişinin mumyalanmış bedenlerinden  geliyor. Vücutları özel ilgi gördü, çünkü diyetleri esas olarak Omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynakları olan balık ve deniz memelilerinden oluşuyordu. Yaklaşık 50 yıl önce yapılan bir çalışmada da, yerli Grönland Inuit halkı arasındaki düşük kalp krizi oranları, Omega-3'lere olan orijinal ilgiyi arttırdı.

Günümüzde balık tüketiminin, kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu bilindiği için Grönland mumyalarında ateroskleroz bulgusunu biraz şaşırtıcı oldu.  Ancak ateroskleroz, diyet yağının ötesinde birçok faktörü içeren karmaşık bir süreçtir. Bu örnekte, Inuit ve diğer eski halkların iç mekan da yaktıkları ateşten  kaynaklanan duman bir rol oynamış olabilir.