Atriyal fibrilasyon (AF), kalp atış düzeninizi bozan bir durumdur. Kalbin elektrik sistemindeki bir aksaklık, kulakçıkların (atriumların) o kadar hızlı atmasını sağlar ki bu titremeye benzeyen fibrillasyon hareketine yol açar. Bu da alt odalar olan karıncıklarn (ventrikülerin) düzensiz atmasına neden olur.
AF tehlikeli olabilir, çünkü inme ve kalp yetmezliği riskinizi yükseltir
Normal kalp ritmi veya hızı kaybolur
Genellikle atrium ve ventriküller birlikte çalışır, böylece kalp kanı düzenli bir ritimle pompalar. Fakat AF’de bu kaybolur. Düzensiz atımlar; dakikada 60-100 atım yerine, hızlı, düzensiz kalp atışına (dakikada 100-175 atım) neden olabilir.
Bazen hiçbir sebebi olmasa da en yaygın sebepleri şunlardır:
Aşağıdaki durumlarda durumu yaşama şansınız yüksektir:
Bazı risk durumları ortadan kaldırılabilir;
Birçok insan için AF belirgin şikâyetlere neden olmayabilir. Ancak eğer olursa, genellikle şunları içerecektir:
AF tanısı koymanın en yaygın ve kolay yolu bir elektrokardiyogramla (EKG) çekilmesidir. Makine, kalbinizin elektriksel aktivitesini algılar ve kaydeder, böylece doktorunuz ritmi ile ilgili sorunları görebilir. Anlık olarak ritm problemi saptanamaz ve şüphe yüksekse uzun süreli EKG kaydı alan holter cihazı takılabilir. Cihaz 24 saat ila 2 hafta arasında ve bazen daha uzun süre taşınabilir.
Eğer AF tanısı konulursa, doktorunuz kalbiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilir. Bir ekokardiyogram veya ultrason kapak hasarı veya kalp yetmezliği belirtileri gösterebilir. Stres testi ile koroner arter hastalığı araştırılabilir.
Doktorunuz ayrıca AF'yi tetikleyebilecek sebepleri aramak için testler isteyebilir.
AF her zaman acil servise başvuru nedeni değildir ancak aşağıdakiler varsa 112'yi aramalısınız:
Kalbiniz olması gerektiği gibi pompalamadığında yavaş hareket eden kan içerde birikebilir ve bu da pıhtıların oluşumunu kolaylaştırır. Bu olursa ve bir pıhtı kan dolaşımından beyninize geçer ve kan akımını keserse, felç geçirirsiniz. AF’li kişilerin felç geçirme ihtimali beş kat daha fazladır.
AF, "Geldiği gibi gidebilir". Düzensiz kalp ritminiz birkaç saniye ile birkaç hafta arasında sürebilir. Arkasında bir tiroid problemi, zatürree veya diğer tedavi edilebilir bir hastalık varsa, AF genellikle geçicidir ancak bazı insanlar için kalp ritimleri normale dönmez ve bunlarda ritmi normale döndürmek için müdahele etmek gerekir.
Doktorunuz elektrik vererek veya ilaçla normal bir kalp ritmini geri getirmeyi deneyebilir ancak 48 saatten fazla bir süredir AF’de iseniz inme riski artabilir. Bundan dolayı doktorunuz kardiyoversiyonu denemeden önce ve sonrasında birkaç hafta boyunca kan sulandırıcı olarak adlandırılan bir ilacı almanız isteyebilir.
Belirtileriniz hafifse veya kardiyoversiyondan sonra AF geri gelirse, ilaç kullanmanız gerekebilir.. Ritim kontrol ilaçları kalp atışınızın düzenini sabit tutmanıza yardımcı olur. Hız kontrolü ilaçları kalbinizin çok hızlı atmasını önler.
Günlük aspirin veya antikoagülanlar veya kan slunadırıcı denilen ilaçlar, pıhtıların önlenmesine ve böylelikle felç geçirme ihtimalinin azalmasına yardımcı olurlar.
Radyofrekans enerjisi, lazer veya aşırı soğuk uygulama ile ritm bozukluğuna sebep olan dokunun ortadan kaldırılmasıdır. Açık kalp ameliyatı gibi olmasa da, işlemin bazı riskleri vardır. Genelde kardiyoversiyon ve ilaçların yardımcı olmadığı ciddi şikâyetleri olan kişiler içindir.
Kalp hastalıklarına karşı koruyan sağlıklı alışkanlıklar sizi AF’ye karşı da koruyacaktır: